top of page
Plantskola.JPG

Plantskola

(Öppnas i ett

nytt fönster)

(Öppnas i ett

nytt fönster)

En lokal plantskola i Stockholms söderort

2021 sådde jag de första kastanje- och valnötsträd och började driva upp olika vedartade växter till kundernas trädgårdar, som jag hade svårt att få tag i. Det skulle bli ohållbart om jag år för år måste beställa träd och buskar från plantskolor som ligger långt borta, för att hitta arter och sorter som kan komplettera våra trädgårdars och parkers mångfald. Förutom alla väl kända argument som talar för en lokal produktion, finns alltid en stor risk för skador vid transporter av levande organismer, vilket kräver extra mycket resurser för emballage. 

2022 sålde jag några nöt-, och fruktträd på en lokal marknad och 2023 började jag marknadsföra växtförsäljningen på min instagram- och facebooksida.

På vårvintern börjar jag med sådden av årets fröplantor i vår radhusträdgård och några veckor senare blir det dags för ympning och sticklingsförökning av sortäkta plantor. Åldre växter tas fram ur vintervilan.

Under våren, när växterna breder ut sig efter omplanteringen i större krukor, får jag ställa upp dessa för tillväxt i två villaträdgårdar i grannskapet. På "bonde"-språket kallas det för ett "arrende".

Produktionsprocessen

IMG_7218.jpg

Fom. 2024 är min plantskola helt torvfri. Jag använder mig av Rölundas “Kompostjord” som består av hälften komposterad furubark och hälften naturgödselkompost. I den blandar jag in lite “Naturgödslad biokol” som gör jorden porös, vatten- och näringshållande, vilket gynnar rotutvecklingen.

Krukjorden

IMG_7564.JPG

Produktionen har fokus på nötter (äkta kastanj, valnöt, hassel, pekan, hickory, mandel, nöttall, ...). Du hittar även i Sverige ännu ovanliga fruktträd som t.ex. kvitten, aprikos, persika och sandpäron samt några sällsynta sorter äpple, päron, plommon, körsbär eller olika bärbuskar.

Hela aktuella sortimentet hittar du

här i min Sortimentlista som jag försöker uppdatera kontinuerligt.

IMG_7722.JPG

Sortäkthet

Fröplantor

Plantor som är uppdragna från frö. Här anges frökälla (FK) på sortimentlistan, antingen moderträdets sortnamn eller växtplats. Observera att fröplantor inte är sortäkta, men det finns god chans att de kan ärva liknande egenskaper som moderträdet.

Ympade träd

Plantor där en kvist från en sort med goda egenskaper ympades på en grundstam. Detta förökningssätt garanterar att nya plantan kommer få samma egenskaper som moderträdet. Grundstammens sort påverkar bl.a. växtsätt och härdighet.

Avläggare

Ett vegetativt förökningssätt som används framför allt för buskar. En del av moderplantans rötter blir till nya plantan. Även dessa plantor är “sortäkta”, dvs. egenskaparna ärvs vidare.

IMG_7198.HEIC
IMG_7302.HEIC
IMG_7301.HEIC
IMG_7350.JPG

Storleksangivelser

C = container (kruka)

CE = “Ercole”-kruka, som genom sin form och stansade hål förhindrar rotsnurr. För dessa specialkrukor tas det ett pant (spalt K i sortimentlistan).

Siffran efter C alt. CE anger krukans volym i liter.

Plantans höjd (i cm) anges i vissa fall efter krukstorleken. Höjden mäts inkl. rötter, dvs. från krukans botten till plantans topp.

Plantstorlekar_hjärtnöt.png

Din favoritsort

Vill du föryngra ett gammalt fruktträd på din fritidstomt, bevara en favoritsort ur släkten innan ett träd försvinner, eller av annan anledning få ett nytt träd av samma sort som ett befintligt, kan du beställa en personligt framtagen planta.

Från slutet av januari till början av mars kan vi klippa av en kvist från ursprungsträdet, sen 'ympar' jag den på önskad grundstamm.

Om allt går väl, får du sen till hösten en ny, liten spöplanta av din sort.

apfelbaum-duengen.jpeg
IMG_9238.JPG

Beställningar

… görs via mail till erik@kropf.se

Ange antal, namn (svenskt eller vetenskapligt och ev. sortnamn), storlek, beställarens namn och kontaktuppgifter, samt när växterna hämtas. Sistnämnda uppgiften kan vi också komma överens om under fortsatt kommunikation.

Leverans

Bara avhämtning! Tyvärr kan jag inte skicka några växter med posten eller annan leverantör.

 

Adress för hämtning

Sekreterarbacken 62 i Skarpnäck (Stockholms söderort).

IMG_9236.JPG

Kontakt

Radhusbonden

Erik Kropf

Sekreterarbacken 62

128 38 Skarpnäck

070-493 81 88

erik@kropf.se

OBS: Om du kontaktar mig via mejl, skicka gärna ett SMS om det, för att undvika att ditt viktiga meddelande försvinner bland skräpposten dit det inte hör. 

bottom of page